5-daagse busreis in de voetsporen van Luther | Duitsland - Groepsaanvraag

Ga met BrabantExpres Reizen mee!
Home » Groepsreizen op maat » 5-daagse busreis in de voetsporen van Luther | Duitsland - Groepsaanvraag » 5-daagse busreis in de voetsporen van Luther | Duitsland

5-daagse busreis in de voetsporen van Luther | Duitsland

Een reis in het teken van Maarten Luther naar Duitsland… Dat belooft een paar mooie reisdagen! 2017 was het jaar dat het 500 jaar geleden is dat Luther zijn stellingen op de Slotkerk spijkerde. Luther... Lees meer >

 • Programma
 • Hotel
 • In-/exclusief

Er is geen algemene locatie informatie beschikbaar.

ahorn friedrichroda

5-daagse busreis in de voetsporen van Luther | Duitsland - Groepsaanvraag

Een reis in het teken van Maarten Luther naar Duitsland… Dat belooft een paar mooie reisdagen! 2017 was het jaar dat het 500 jaar geleden is dat Luther zijn stellingen op de Slotkerk spijkerde.

Luthers stellingen zijn van doorslaggevende betekenis geweest voor de Duitse en Europese geschiedenis. Het is daarom dat men 31 oktober 1517 beschouwd als de dag, waarop de Reformatie begon.

De nieuwe tijd, een tijdperk dat nog steeds voortduurt, was aangebroken. Een tijdperk dat onlosmakelijk verbonden is met Luther en de Reformatie. Een grote gebeurtenis en een belangrijke aanleiding voor een heel bijzonder jaar. Volg de sporen van de Reformatie op de ongeveer 2.000 kilometer lange Lutherroute dwars door Duitsland. Brabant Expres neemt u mee langs (een deel van) deze bijzondere route.
Uw programma:

Dag 1: Vertrek

Vanochtend vertrekken we naar Artern in de omgeving Eisleben (ca. 580 km.). Onderweg maken we een stop voor de lunch. In de vroege avond komen we aan bij ons hotel in Artern op ca. 35 km van Eisleben. Lutherstadt Eisleben ligt te midden van zacht glooiende heuvels. Tot de gedenkplaatsen van Luther behoren naast zijn geboorte- en sterfhuis ook de Sint Petrus en Pauluskerk, de Sint Andreaskerk en de Sint Annakerk en het standbeeld van hem op de markt. Luther is, ondanks dat hij in Eisleben gestorven is, niet daar begraven. Zijn graf bevindt zich in de zusterstad van Eisleben, Lutherstadt Wittenberg, waar we op dag 3 een bezoek aan gaan brengen. Elke avond serveert de hotelier een diner in het restaurant van het hotel. De avonden zijn ter vrije besteding.

Dag 2: Eisleben & Mansfeld
Na het ontbijt rijden we naar Eisleben waar de circkel van Luthers leven begint en eindigt. Het huis waar hij is gestorven, is tegenwoordig ingericht als museum. Het geeft een schat aan informatie over de leefomstandigheden in de periode tussen de middeleeuwen en de nieuwe tijd.
Net als Luthers geboortehuis is het in 1996 aangewezen als UNESCO-Werelderfgoed. We bezoeken ook Luthers Elternhaus in Mansfeld. Het ouderlijk huis van Maarten Luther is een van de grootste attracties van de stad. Ertegenover staat een nieuw, modern museum met voorwerpen van vroeger, waardoor u nog meer over het leven van de familie Luther ervaart. Aan het einde van de middag rijden we terug naar het hotel voor het diner.

Dag 3: Wittenberg
We vertrekken vanochtend al heel vroeg naar Wittenberg voor een bezoek aan de slotkerk, waar Luther in 1517 zijn stellingen op de deur spijkerde, zijn woonhuis, dat tegenwoordig UNESCO-Werelderfgoed en museum is, en de Stadskerk, waar Luther vaak heeft gepreekt. Wittenberg ademt de geest van Luthers tijd. De wereldberoemde gedenkplaatsen van de Reformatie in deze stad behoren tot de belangrijkste in de Duitse geschiedenis. Zo wordt het vroegere woonhuis van Luther beschouwd als het grootste reformatorisch-historische museum ter wereld. Ook de stadskerk St. Marien, waar Luther predikte en voor het eerst brood en wijn voor het avondmaal uitdeelde, en de slotkerk met Luthers graf trekken jaar in jaar uit bezoekers uit de hele wereld. Aan het einde van de middag rijden we terug naar ons hotel waar de hotelier het diner voor ons verzorgt.

Dag 4: Erfurt & Eisenach
Na ontbijt checken we uit en rijden naar Erfurt waar we het indrukwekkende augustijnenklooster bezoeken. Hier heeft Luther zes jaar lang als monnik geleefd, en de Predigerkirche, tegenwoordig de evangelische hoofdkerk van de stad. De kerk en het kloostercomplex van de Augstijnse emeriti werden circa 1300 gebouwd. Het Augustijnenklooster is ter nagedachtenis aan Maarten Luther, die in 1505 toetrad tot het klooster, met een voortdurende tentoonstelling rondom het thema "Bijbel-klooster-Luther". Sinds 1988 dient het klooster als oecumenisch organisatie- en congrescentrum alsook als gedenkplaats voor Luther en als herberg voor de oecumenische pelgrimspad. Na de lunch rijden we naar Eisenach waar een bezoek aan het authentieke ‘Lutherhaus’ zeer de moeite waard is.
Aan het einde van de middag rijden we naar het hotel in Friedrichroda (ca. 35 km). In het hotel staat een uitgebreid buffet voor u klaar. De avond is ter vrije besteding.

Dag 5: Wartburg & terugreis
Na het ontbijt checken we uit en laden onze bagage in. We rijden vanochtend naar de burcht Wartburg. Het uit de 12e eeuw daterende hoofdgebouw met zijn schitterende feestzaal vol kostbaarheden is een schoolvoorbeeld van laatromaanse bouwkunst en getuigt van de bloei die de Wartburg ooit heeft gekend. Bij het betreden van het uitgestrekte complex gaat er als het ware een boek van de Duitse geschiedenis open. De hoofse kunst van de middeleeuwen, het leven en werk van de heilige Elisabeth, het feest van de Duitse studentencorpsen, de strijd der zangers en Wagners romantische opera 'Tannhäuser' – dat alles is onlosmakelijk verbonden met de Wartburg. En dat geldt ook voor Maarten Luther, die in 1521/22 op de Wartburg als 'jonker Jörg' een veilig onderkomen vond. Hier gebruikte hij zijn gedwongen rust om zich voor te bereiden op toekomstige theologische uiteenzettingen en om het Nieuwe Testament in het Duits te vertalen. Na ons bezoek is het helaas tijd voor de terugreis naar Nederland. We rijden omstreeks 14.00 uur, met de nodige stops, terug naar uw opstapplaats waar we vanavond weer aankomen.

Meer informatie

Minimum aantal deelnemers voor deze reis: 30.
groepsreis luther duitsland

Hotel Weinberg (***)

Aantal sterren: 3
Weinberg 1
06556
Artern, Duitsland

Alle kamers van Hotel-Restaurant Weinberg zijn voorzien van een flatscreentelevisie met satellietkanalen, WiFi (tegen betaling) en een badkamer en een haardroger.

Restaurant Weinberg serveert specialiteiten uit de regio Thüringen en diverse soorten wijn. Er wordt elke dag een ontbijt opgediend en ‘s avonds een diner.

Bijzonderheden:
Het hotel heeft geen lift.
Er zijn 2 kamers op de begane grond.
11 kamers liggen op de eerste etage (waarvan 5x 1-persoonskamers.
8 kamers liggen op de tweede etage (waarvan 2x 1-persoonskamers.


AHORN Berghotel Friedrichroda (***)

Aantal sterren: 3
Zum Panoramablick 1,
99894
Friedrichroda, Duitsland

AHORN Berghotel Friedrichroda ligt in het kuuroord Friedrichroda, aan de rand van het Thüringer Woud. Alle kamers van het AHORN Berghotel Friedrichroda zijn voorzien van satelliet-tv en gratis WiFi. Sommige kamers hebben een balkon. Het Berghotel heeft ook een verwarmd buitenbad, een ontspanningsruimte met een binnenzwembad en een kinderclub. Tegen een toeslag kunt u gebruikmaken van een sauna, infraroodcabine en massages. 

In het panoramarestaurant op de 12e verdieping worden regionale gerechten geserveerd. De Ludowinger Lounge biedt tal van drankjes en snacks. 

Bijzonderheden:
Het diner bestaat uit een koud- en warmbuffet, inclusief saladebar en diverse heerlijke desserts.


ahorn friedrichroda

Inclusief

 • Vervoer per luxe touringcar, voorzien van toilet, bar(*), dvd speler en airconditioning;
 • Service en begeleiding ervaren chauffeur (uw voorkeur: Cees Grootenboer);
 • 3 nachten verblijf in 3*** hotel Weinberg o.b.v. twee persoonskamer;
 • 1 nacht in het 3***superior Ahorn Berghotel Friedrichroda o.b.v. twee persoonskamer;
 • Dagelijks uitgebreid ontbijtbuffet;
 • 4x lunchpakket;
 • 4x uitgebreid diner;
 • 1x diner ter afsluiting van uw reis;
 • Entree Geboortehuis Luther;
 • Entree Luther Huis te Wittenberg;
 • Entree sterfhuis Luther;
 • Entree ouderlijk huis & museum Luther te Mansfeld;
 • Entreek slotkerk Wittenberg;
 • Entree Wartburg te Eisenach;
 • Entree Augustijnenklooster te Erfurt;
 • Verzorgings- en verblijfskosten chauffeur;
 • Toeristenbelasting en reserveringskosten;
 • Parkeerkosten, excursiekilometers, Duitse Steuer en BTW.

Exclusief

 • Overige verzorging, niet genoemde entreegelden, persoonlijke uitgaven en fooien;
  Reis- en/of annuleringsverzekering.
* bar is tegen betaling.
groepsreis luther duitsland
Helaas hebben wij op dit moment geen vertrekdata beschikbaar, neem contact op voor meer informatie.
groepsreis luther duitsland

Offerte aanvragen